PL | DE

Zbiory Muzealne

katalog zbiorów on-line

The Archaeological Museum
The City Arsenal, Cieszyńskiego 9                       Tickets: 
WED -SAT        1000 - 1700
SUN                  1000 - 1800

from 5zł

to 15zł

Permanent exhibitions admission free

tel. (71) 347-16-96

Ludzie Ognia
od
2017-06-24
do
2017-06-25

Wydarzenie plenerowe organizowane w ramach Dni Wrocławia, poświęcone w całości prezentacji rzemiosł opartych na wykorzystaniu ognia.

24-25.06, godz.11.00 - 18.00

Dziedziniec Arsenału Miejskiego 

WSTĘP WOLNY

       

     Osią programu będzie rekonstrukcja wytopu żelaza w piecu dymarskim wzorowanym  na obiektach sprzed niemal 2 tysięcy lat, odkrywanych przez archeologów m.in. na Śląsku.

       Podczas pierwszego dnia imprezy wznoszony będzie gliniany szyb pieca oraz w specjalnym palenisku prażona będzie ruda. W drugim dniu dymarze-rekonstruktorzy przeprowadzą proces wytopu, którego finałem będzie wydobycie z pieca i przekuwanie tzw. łupki, czyli bryły zanieczyszczonego gąbczastego żelaza.
    Ponieważ żelazo stanowiło w okresie rzymskim podstawowy surowiec do produkcji broni i uzbrojenia, interesującym punktem programu będzie przedstawienie dwóch rywalizujących ze sobą ówcześnie militarnych światów: rzymskich legionistów i barbarzyńskich wojowników reprezentowanych przez tajemniczych Hariów. Oprócz pokazów broni i uzbrojenia przewidziane są również inscenizacje potyczek zbrojnych.


    W imprezie uczestniczyć będą również rekonstruktorzy prezentujący szereg innych „ogniowych” rzemiosł. Dużą atrakcją będzie  przyjrzenie się dawnej technologii wypału naczyń glinianych w piecu garncarskim. Odmienny charakter będzie miała praca szklarzy wytwarzających biżuterię, najczęściej w formie paciorków. Z kolei, ze skomplikowanymi technikami wykonywania srebrnej biżuterii zapoznają zwiedzających mistrzowie-złotnicy.
      Niemniej ważną, choć niespotykaną na Śląsku, dziedziną wytwórczości będzie warzenie soli. Wymiar niemalże symboliczny będzie miał pokaz krzesania ognia za pomocą ogromnego świdra ogniowego.

      Przez cały czas na terenie Arsenału działać będzie kuchnia historyczna, w której przygotowywane będą, oczywiście dostępne dla publiczności, „starożytne” potrawy.  
    

Wstęp wolny

 

Program

SOBOTA, 24 czerwca 2017 r.

11.00 –           Otwarcie
11.15-11.30 – Prezentacja warsztatu hutniczego na etapie budowy pieca do wytopu żelaza z rudy metodą dymarską
12.00-12.15 – Prezentacja warsztatu szklarskiego
12.30-12.45 – Prezentacja warsztatu solowarskiego
13.00-13.15 – Prezentacja warsztatu garncarskiego
13.30-13.45 – Prezentacja warsztatu złotniczego
14.00-14.15 – Rozpalenie prażaka (paleniska do prażenia rudy żelaza)
15.00-15.15 – Prezentacja broni i uzbrojenia wojowników barbarzyńskich
15.15-15.30 – Prezentacja broni i uzbrojenia rzymskich legionistów
16.00-16.30 – Pokaz działania wielkiego świdra ogniowego i rozpalenie pieca
                       garncarskiego
16.45-17.00 – Inscenizacja historyczna w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych: wojowników barbarzyńskich i rzymskich legionistów
18.00 –          Zakończenie pierwszego dnia

 
NIEDZIELA, 25 czerwca 2017 r.

11.00 –           Otwarcie imprezy
11.15-11.30 – Prezentacja warsztatu hutniczego na etapie pracy pieca do wytopu  żelaza z rudy metodą dymarską
12.00-12.15 – Prezentacja warsztatu szklarskiego
12.30-12.45 – Prezentacja warsztatu solowarskiego
13.00-13.15 – Prezentacja warsztatu garncarskiego
13.30-13.45 – Prezentacja warsztatu złotniczego
15.00-15.15 – Prezentacja broni i uzbrojenia wojowników barbarzyńskich
15.15-15.30 – Prezentacja broni i uzbrojenia rzymskich legionistów
15.30-15.45 – Inscenizacja historyczna w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych: wojowników barbarzyńskich i rzymskich legionistów
16.00-17.00 – Zakończenie  wytopu żelaza, rozbiórka pieca hutniczego, wydobycie łupki żelaza i jej wstępna obróbka
18.00 –           Zakończenie imprezy

 

Oprócz ogólnych prezentacji, przez cały czas trwania imprezy, poszczególne warsztaty rzemieślnicze będą zapoznawały publiczność ze swoją pracą i wyrobami. Przez cały czas będzie działać również kuchnia historyczna przygotowująca dania wg zrekonstruowanych jadłospisów sprzed 2000 lat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Aktualności
Brak wydarzeń